Bohatší než faraoni - přednášky Kena Downa

Bohatší než faraoni - přednášky Kena Downa

Přednáškový cyklus britského archeologa Kena Downa s názvem Bohatší než faraoni, který proběhl ve Slezsku.

Jako malý chlapec neměl Ken Down příliš na výběr. Musel se s rodiči vydat na cesty. Psal se rok 1958 a Kenovi bylo sotva 9 let. Vůbec netušil, jak hluboký dojem na něho cestování udělá a jak v jeho dětské mysli probudí zájem o historii a hlavně o archeologii. Mnoho času pak strávil čtením knih - zejména pak „Through the Lands of the Bible“ a „In the Steps of the Master“ („Zeměmi Bible“ a „Ve stopách Mistra“) od H. V. Mortona. Není třeba dodávat, že nezůstalo jen u čtení předmětných knih. Jeho zápal pro archeologii byl stále větší.

Od roku 1958 se Ken Down archeologii intenzivně věnuje. V té době cestoval s rodiči z Indie do Anglie a cestou navštívili řadu archeologických pamětihodností. Rodiče Kena Downa tehdy sloužili v Indii jako misionáři. Velkou touhou Kenova otce bylo navštívit Svatou zemi. Vzhledem k tomu, že celá rodina cestovala všude společně, dostal se Ken Down jednoho dne i do Svaté země. Od roku 1975 cestoval Ken Down na Střední Východ pravidelně. Vedl výpravy do Egypta, Jordánska, Izraele, Sýrie, Libanonu, Turecka, Řecka a Itálie. Každá výprava zahrnovala alespoň týden průzkumu a vykopávek na různých místech včetně Západní zdi v Jeruzalémě.

V roce 1977 doprovázel Ken Down svého otce Davida na Střední Východ, aby mu pomohl při archeologických vykopávkách. Od té doby se do Palestiny často vracel a účastnil se řady archeologických výprav včetně vykopávek u Ain Yael, Tel el-Khama, Západní zdi v Jeruzalémě a Beit Govrin.

Odborné články Kena Downa se často objevují na stánkách časopisu „Diggings“ a „Archaeological Diggings“. Podává v nich zprávy o aktivitách britských a evropských archeologů a příležitostně píše i o objevech učiněných nejen na Středním Východě, ale i v zemích zasažených vlivem starověké Římské říše. Ken Down také cestoval po Velké Británii a Evropě, ověřoval informace a zároveň také navštěvoval archeologické sbírky a hovořil s mnoha renomovanými odborníky v oblasti historie a archeologie.

Ken Down pravidelně přednáší o archeologii ve školách a na veřejnosti v různých částech Velké Británie a Evropy. O archeologii taktéž opakovaně hovořil v rozhlase i v televizi.

Fotogalerie

Sociální sítě BibleTV

Podpořte BibleTV

Pomozte nám financovat realizaci a další rozvoj internetové televize BibleTV

Číslo účtu: 1725482339 / 0800

Přihlášení

Page generated in 1.3068 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál