Archiv: Ken Down: Bohatší než faraoni - Hádanka tajemné Sfingy


Ken Down: Bohatší než faraoni - Hádanka tajemné Sfingy

Vydáme se k pyramidám v Gíze a seznámíme se s jejich staviteli. Navštívíme rovněž zaniklou pyramidu v Abú Roaš. Čeká nás také nevšední světelná show a setkání s tajemnou sfingou… Podaří se rozluštit její hádanku?

Přednáškový cyklus britského archeologa Kena Downa, který proběhl na podzim ve Slezsku.

Jako malý chlapec neměl Ken Down příliš na výběr. Musel se s rodiči vydat na cesty. Psal se rok 1958 a Kenovi bylo sotva 9 let. Vůbec netušil, jak hluboký dojem na něho cestování udělá a jak v jeho dětské mysli probudí zájem o historii a hlavně o archeologii. Mnoho času pak strávil čtením knih - zejména pak „Through the Lands of the Bible“ a „In the Steps of the Master“ („Zeměmi Bible“ a „Ve stopách Mistra“) od H. V. Mortona. Není třeba dodávat, že nezůstalo jen u čtení předmětných knih. Jeho zápal pro archeologii byl stále větší.

Od roku 1958 se Ken Down archeologii intenzivně věnuje. V té době cestoval s rodiči z Indie do Anglie a cestou navštívili řadu archeologických pamětihodností. Rodiče Kena Downa tehdy sloužili v Indii jako misionáři. Velkou touhou Kenova otce bylo navštívit Svatou zemi. Vzhledem k tomu, že celá rodina cestovala všude společně, dostal se Ken Down jednoho dne i do Svaté země. Od roku 1975 cestoval Ken Down na Střední Východ pravidelně. Vedl výpravy do Egypta, Jordánska, Izraele, Sýrie, Libanonu, Turecka, Řecka a Itálie. Každá výprava zahrnovala alespoň týden průzkumu a vykopávek na různých místech včetně Západní zdi v Jeruzalémě.

V roce 1977 doprovázel Ken Down svého otce Davida na Střední Východ, aby mu pomohl při archeologických vykopávkách. Od té doby se do Palestiny často vracel a účastnil se řady archeologických výprav včetně vykopávek u Ain Yael, Tel el-Khama, Západní zdi v Jeruzalémě a Beit Govrin.

Odborné články Kena Downa se často objevují na stánkách časopisu „Diggings“ a „Archaeological Diggings“. Podává v nich zprávy o aktivitách britských a evropských archeologů a příležitostně píše i o objevech učiněných nejen na Středním Východě, ale i v zemích zasažených vlivem starověké Římské říše. Ken Down také cestoval po Velké Británii a Evropě, ověřoval informace a zároveň také navštěvoval archeologické sbírky a hovořil s mnoha renomovanými odborníky v oblasti historie a archeologie.

Ken Down pravidelně přednáší o archeologii ve školách a na veřejnosti v různých částech Velké Británie a Evropy. O archeologii taktéž opakovaně hovořil v rozhlase i v televizi.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
29.08.2012 21:50Jozef Mika

Dobrý večer. Přednášky jsou vynikající, jen škoda, že nejsou na Bible.cz všechny. Myslím, že sobotní kázání Kena Downa v Českém Těšíně bylo, z hlediska faktů, výborné. Vykopávky (základy) paláce krále Davida, zmínky o proroku Balámovi a jeho střízlivý přístup ke všem věcem, o kterých hovořil by mohli sloužit mnohým křesťanům k povzbuzení. Stáhl jsem si i několik jeho přednášek z jiných míst, ale je to ke nstažení ve velmi chabé kvalitě. Vzhledem k tomu jaké jiné - méně hodnotné - věci jsou (někdy těžko ověřitelné nebo neověřitelné) ke stažení, z oboru biblické archeologie, na internetu, bylo by velmi dobré, kdyby byly na Bible tv.cz uveřejněny všechny přednášky Kena Downa ke stažení. Děkuji za pozornost. Nechť Bůh velice žehná vaši práci pro něj. s díky Jožko Mika

Page generated in 1.354 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál