Sobotní škola: Záblesky Boha: 2. Bůh Stvořitel


Záblesky Boha: 2. Bůh Stvořitel

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 2/2012


Texty na tento týden
Mt 19,4; Jb 38,4–7; Dt 32,10.11; Ž 19; J 1,1–13; Ř 5,12; Iz 66,22

Základní verš
Neboť v něm /v Synu/ bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi – svět viditelný i neviditelný; jak nebeské trůny, tak i panstva, vlády a mocnosti – a všechno je stvořeno skrze něho a pro něho. (Ko 1,16)

Hlavní myšlenka
Učení o stvoření, přesněji o doslovném šestidenním stvoření, je základem všeho, čemu věříme.

Je těžké představit si dva odlišnější pohledy, než je biblický koncept stvoření a ateistická evoluční teorie. První ukazuje, že stvoření bylo úplně, dokonale naplánované, že při něm nic nebylo ponecháno náhodě. Evoluční teorie naopak vysvětluje vznik života jako náhodný proces, v němž neexistoval žádný záměr. V biblickém záznamu vidíme, že všechno bylo utvořeno s určitým cílem. Řekové to označují slovem telos. Evoluce pracuje s předpokladem, že neexistuje konečný cíl, neexistuje síla, která by dávala stvoření smysl. Náhodné mutace a přirozený výběr (výsledky náhody) spolu slepě spolupracují, ponechávají to, co funguje, a ničí to, co se nepřizpůsobí. Bible také učí, že lidé byli stvořeni k Božímu obrazu. Podle evoluční teorie však odrážejí podobu náhodného primáta, který stojí na vývojovém stupni před druhem homo sapiens.
Tento týden se podíváme na biblickou zprávu o stvoření. Budeme sledovat, jak učení o stvoření formovalo základy všech věroučných tezí, které po něm následovaly. Pokud stvoření nepochopíme správně, je téměř jisté, že se budeme mýlit i v mnoha dalších oblastech. Víra adventistů sedmého dne se zakládá na víře ve stvoření.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.2775 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál