Dopisy církvi v Tesalonice: 2. Budování vztahů

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 3/2012

Základní verš
„Vždyť kdo je naše naděje, radost a vavřín chlouby před naším Pánem Ježíšem Kristem při jeho příchodu, ne-li právě vy? Ano, vy jste naše sláva a radost.“ (1Te 2,19.20)

Hlavní myšlenka
Správné evangelizační úsilí vede k budování vztahů, které odolají i zkoušce času a vydrží i v horizontu věčnosti.

Pavel vedl ve městě Tesalonika třítýdenní sérii evangelizačních setkání. Tato významná kampaň ale vzbudila silnou nevoli a opozici místních náboženských představitelů a pouliční lůzy. Pavel byl nakonec zatčen a předveden před městskou radou. Po propuštění raději odešel z Tesaloniky.
Tato lekce se bude týkat událostí, které následovaly po Pavlově evangelizačním úsilí v Tesalonice. Bylo by pochopitelné, kdyby se apoštol zaměřil na to, jak se vyrovnat s opozicí a s dalšími překážkami. Pavel se však v této chvíli zaměřuje na vztahy, které navázal, a chce je dále rozvíjet i s novými členy křesťanského společenství v Tesalonice.
Pavla trápila skutečnost, že nemůže strávit více času s těmi, kteří na základě jeho svědectví uvěřili. Uvědomoval si, že s nimi prožil jen krátký čas a že jsou ve své víře ještě snadno zranitelní a mohou být lehce negativně ovlivněni. Jelikož s nimi nemohl být osobně, rozhodl se jim pod vlivem Ducha svatého napsat alespoň dopisy. A právě tyto dopisy se později staly součástí novozákonního kánonu.

Více informací

Kompletní lekci na tento týden naleznete níže v příslušné části Ke stažení :-)

Ke stažení

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.2736 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál