Sobotní škola: Dopisy církvi v Tesalonice: 9. Poslední události


Dopisy církvi v Tesalonice: 9. Poslední události

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 3/2012


Základní verš
„My však, kteří patříme dni, buďme střízliví, oblecme si víru a lásku jako pancíř a naději na spásu jako přilbu.“ (1Te 5,8)

Hlavní myšlenka
Realita Kristova návratu by nás měla vést k trvalé připravenosti.

V pasáži na tento týden zůstává stále v popředí myšlenka Ježíšova druhého příchodu. Téma se však trochu změní. Pavel se už nesnaží vysvětlovat detaily Ježíšova návratu, ale vede své čtenáře spíše k tomu, aby na tuto událost (a s ní spojený soud) byli připraveni. V předchozí pasáži chtěl Pavel křesťany v Tesalonice povzbudit a ukázat jim, že Ježíšův návrat překoná jejich nejkrásnější očekávání. Když už tuto myšlenku pochopili, Pavel se zaměřil na to, jak se na setkání s Kristem máme připravit.
Zdá se, že část tesalonického sboru zastávala něco, co by se dalo nazvat „teologií pokoje a bezpečí“, zatímco jiní horlivě vypočítávali čas druhého příchodu. Domnívali se, že na základě studia proroctví jsou schopni určit, kdy se odehrají poslední události, a z toho poznají, kdy mají být připraveni. Protože se některé z předpovězených událostí stále ještě neuskutečnily, vytratila se ze života některých tamních křesťanů naléhavost a potřeba ostražitosti.
Dnes, o celá staletí později, můžeme vnímat toto téma ještě aktuálněji. Čím déle na této zemi žijeme, tím méně je pro nás významný prvek naléhavosti v našem očekávání. Pavlova slova tedy mají co říci i nám.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.3019 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál