Růst v Kristu: 9. Bohoslužby a obřady v církvi

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 4/2012

Základní verš
„Petr jim odpověděl: ‚Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění svých hříchů, a dostanete dar Ducha svatého.‘“ (Sk 2,38)

Hlavní myšlenka
Bůh ustanovil obřady, které – pokud je správně pochopíme – posilní naši víru.

V mnohých kulturních oblastech se setkáváme s tzv. „rituálem přechodu“. Je to obřad, který provází změnu stavu či postavení člověka při důležitých událostech – například v dospívání, při svatbě, při smrti…
Třeba rituál přechodu dítěte do dospělosti se vykonává na začátku puberty. Tyto rituály či zvyky se liší místo od místa. Všechny však mají jeden cíl – zabezpečit, aby se z mladých lidí stali výkonní a zodpovědní jedinci se silným smyslem pro společenství. V rámci tohoto procesu se chlapci a dívky učí od dospělých, co se od nich jako od právoplatných členů společenství bude očekávat.
I křesťanské společenství má své specifické obřady, kterými jednotlivci vyjadřují svou víru. Tyto obřadné úkony nejen potvrzují zařazení člověka do společenství a jeho členství v něm, ale také připravují jednotlivce na to, aby se stali plnohodnotnými členy tohoto společenství. Pomáhají novým členům pochopit, co jejich odevzdání Kristu znamená a co s sebou přináší. V této lekci budeme studovat dva obřady, jimiž vyjadřujeme svou víru: křest a Večeři Páně.

Více informací

Kompletní lekci na tento týden naleznete níže v příslušné části Ke stažení :-)

Ke stažení

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.3805 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál