Zázrak stvoření: 5. Stvoření a morálka

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 1/2013

Texty na tento týden
Gn 1,26–28; 2,7.16.17.23; 3,20; Ž 95,6.7; Sk 17,26; Mt 5,43–48; 25,31–40; L 6,36

Základní verš
„A Hospodin Bůh člověku přikázal: ‚Z každého stromu zahrady smíš jíst. Ze stromu poznání dobrého a zlého však nejez. V den, kdy bys z něho pojedl, propadneš smrti.‘“ (Gn 2,16.17)

„Lidská práva“ jsou oblíbeným politickým, mediálním i společenským tématem. Anglická Magna charta libertatum z roku 1215, francouzská Deklarace práv člověka a občana, jež byla vydána v roce 1789, či Listina základních práv a svobod, která je od roku 1993 součástí ústavního pořádku České republiky – to vše jsou dokumenty, které obsahují základní myšlenku – lidské bytosti mají práva, o něž je nikdo nemůže připravit. Jsou naše, protože jsme lidé (alespoň takto to definuje teorie).
Otázkou však zůstává, co jsou to lidská práva. Jak můžeme zjistit, která práva do nich patří? Mohou se tato práva měnit? A pokud ano, jak? A proč by vlastně měli mít lidé tato práva? Na světě stále existují oblasti, ve kterých někdo může „vlastnit jinou osobu“. V některých regionech nemají ženy právo volit ani být voleny. Není to tak dávno, kdy i v Československé republice byli lidé pronásledováni za jiný politický názor či veřejné vyznávání své víry. Jak může stát garantovat občanům základní práva a svobody? A proč mohou některé státy své občany o určitá práva připravit, přestože je jiné státy považují za platná?
To jsou složité otázky. Odpověď na ně je spojena s otázkou o původu člověka, kterou se budeme zabývat tento týden.

Více informací

Kompletní lekci na tento týden naleznete níže v příslušné části Ke stažení :-)

Ke stažení

Page generated in 1.4001 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál