Dotazujte se Hospodina: 9. Den Hospodinův (Sofonjáš)

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 2/2013

Texty na tento týden
Sf 1,2–4.7–9.12.17.18; 2,1–5; 3,1–5; Na 1,1–3

Základní verš
„Hrozný bude Hospodin, až udeří na ně: stihne úbytěmi všechny bohy země. Každý se mu bude klanět ze svého místa, i všechny ostrovy pronárodů.“ (Sf 2,11)

Hlavní myšlenka
Soud přichází. Milost a slitování jsou však stále dostupné těm, kteří je horlivě hledají.

Kdyby se knihy proroků řadily chronologicky, byl by Sofonjáš vložen mezi Izajáše a Jeremjáše. Za vlády Menašeho, nejbezbožnějšího judského krále, podporoval Sofonjáš svým kázáním Jeremjáše a společně napomohli oživení za vlády Jóšijáše, který byl vnukem Menašeho.
Sofonjášovo kázání odsuzovalo zkaženost, která bujela v judské společnosti. Prorok vybízel lid k tomu, aby činil pokání, protože Hospodin ho ve své lásce stále ještě volá k pokoře a oddanosti. Jeho poselství mělo dvě zásadní témata: hrozí bezprostřední a celosvětový soud, který postihne i samotný Boží lid; současně však platí zaslíbení, že zachránění ze všech národů se připojí k ostatku Izraele a spolu s ním budou sloužit Bohu a těšit se z jeho požehnání. Při studiu lekce na tento týden se dozvíme, že Sofonjášovo poselství je stále důležité pro ty, kdo hlásají padlému světu Boží poselství o naději.

Více informací

Kompletní lekci na tento týden naleznete níže v příslušné části Ke stažení :-)

Ke stažení

Page generated in 1.2164 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál