Radim Passer: Ježíš, zachránce světa (17/26) - Ježíš a křest


Radim Passer: Ježíš, zachránce světa (17/26) - Ježíš a křest

Cyklus přednášek s názvem Ježíš: zachránce světa. Znáš Ho? proběhl na podzim 2012 v křesťanském SPOLEČENSKÉM CENTRU BETHANY v Praze. Přednášejícím byl významný český developer a zakladatel křesťanského sdružení Maranatha Radim Passer. Cyklus 26-ti přednášek přibližuje Bibli a nejdůležitější témata, kterým se Bible věnuje. Přibližuje zejména osobu Pána Ježíše. Zaposlouchejte se do zajímavých přednášek, které vás mohou povzbudit, posilnit, ale také zajímavě inspirovat... :-)

Ježíš a křest
Jak učinit smlouvu s Bohem?

V Novém zákoně se popisuje řada příběhů lidí, jak se obrátili k Bohu a nechali pokřtít. Například Saul, který pronásledoval křesťany na smrt, se obrátil k Bohu na základě setkání s Ježíšem na cestě do Damašku a dal se pokřtít. (Sk 22,3-16) Nebo příklad etiopského dvořana, který když na základě výkladu Filipa porozuměl Písmu, nechal se pokřtít. (Sk 8,26-40) Rovněž žalářník když uvěřil, dal se pokřtít s celou svou rodinou. (Sk 16,25-34) Křesťanský křest má svůj původ u Jana Křtitele, který kázal o nutnosti vnitřní proměny. Lidé k němu přicházeli, vyznávali své hříchy a dávali se od něho v řece Jordánu křtít. (Mat 3,5-6)

Sám Ježíš přišel k Janovi Křtitelovi a dal se od něho pokřtít. (Mat 3,15) Ježíš se dal pokřtít, protože se stal jedním z nás a přijal na sebe důsledky hříchu. Ježíš nám tím vyšlapal cestu přes poslední překážky hříchu na druhý břeh, kde nám připravuje své království. Po jeho křtu se objevila holubice s hlasem potvrzujícím Boží blízkost a Ježíšovo synovství vůči nebeskému Otci. Sestoupil na něj Duch svatý a začala jeho veřejná služba. „Bůh obdařil Ježíše z Nazareta Duchem svatým a mocí, Ježíš procházel zemí, všem pomáhal a uzdravoval všechny, kteří byli v moci ďáblově, neboť Bůh byl s ním.“ (Sk 10,38)

Před svým odchodem Ježíš řekl: „Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku.“ (Mat 28,19-20) Pavel, jeden z nejhorlivějších Ježíšových učedníků řekl, že pouze „jeden je Pán, jedna víra, jeden křest.“ (Ef 4,5) Biblický křest je ponořením. Historikové a archeologové potvrzují, že křest probíhal ponořením až do dvanáctého či dokonce třináctého století. Proč je to důležité? „Ježíš odpověděl: ,Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo z vody a z Ducha, nemůže vejít do království Božího.‘“ (Jan 3,3-5)

Původní řecký výraz baptizein znamená přesně toto – ponoření a vynoření, tedy vyznání ve smrt, pohřeb a vzkříšení Krista k nové věčnosti. Tato forma nejlépe vyjadřuje myšlenku smrti a nového narození. (Řím 6,3-4) Biblický křest je na základě osobního rozhodnutí jednotlivců, nejedná se o křest nemluvňat.

Křest je v Bibli spojen s těmito kroky:
1. Seznámit se s poselstvím Bible
2. Přijmout Ježíše jako svého Zachránce
3. Vyznat své hříchy a žít před Bohem Sk 3,19;

Bible učí, že křest v Krista je křtem do „Kristova těla“, (1 Kor 12,13) jehož se stáváme součástí. Kristovým tělem se rozumí církev. (1 Kor 12,27.28) Pokřtění lidé se od samého začátku společně scházeli, aby dál studovali Boží slovo, modlili se, společně rostli a pomáhali si. (Sk 2,37-47)

Křtem přijímáš Krista a navazuješ s ním úzký vztah. (Gal 3,27) Tvůj život získává nový rozměr. „Nuže neváhej! Vstaň, vzývej jeho jméno a dej se pokřtít, abys byl obmyt ze svých hříchů.“ (Sk 22,16)

 


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.2208 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál