Radim Passer: Ježíš, zachránce světa (25/26) - Ježíš a poslední soud


Radim Passer: Ježíš, zachránce světa (25/26) - Ježíš a poslední soud

Cyklus přednášek s názvem Ježíš: zachránce světa. Znáš Ho? proběhl na podzim 2012 v křesťanském SPOLEČENSKÉM CENTRU BETHANY v Praze. Přednášejícím byl významný český developer a zakladatel křesťanského sdružení Maranatha Radim Passer. Cyklus 26-ti přednášek přibližuje Bibli a nejdůležitější témata, kterým se Bible věnuje. Přibližuje zejména osobu Pána Ježíše. Zaposlouchejte se do zajímavých přednášek, které vás mohou povzbudit, posilnit, ale také zajímavě inspirovat... :-)

Ježíš a poslední soud
Budeš In nebo Out?

Nejprve si shrňme, jak přemáhat zlo v našem každodenním životě:
· Slyšením Božího slova (Ž 119,105)
· Vírou v Boží moc (Ž 23,4)
· Důsledky své víry v praktickém životě (Fil 1,27-28)

Co víme o osudu satana v závěru lidských dějin? Dříve než bude satan na věky zničen, proběhne soud. Jak už jsme studovali v jiné přednášce, soud proběhne ve dvou fázích. První fáze soudu nad věřícími, kteří mají svého obhájce Ježíše Krista, probíhá od roku 1844 (viz přednáška o soudu). Druhá fáze soudu nad nevěřícími bude probíhat po Kristově druhém příchodu během období nazývaném milénium (Zj 20 kapitola). V tom čase bude satan připoután k zemi a nebude mít koho svádět, protože země bude prázdná (Zj 20,1-3). Během toho období bude mít příležitost přemýšlet o důsledcích své vzpoury proti Bohu a jeho stvoření…

Milénium je ohraničeno dvojím vzkříšením. Na začátku jsou během Kristova příchodu vzkříšeni spravedliví, kteří budou vzati z této země Kristem vzhůru (Jan 5,25; 11,25; 14,2-3; 1 Tes 4,16-17), aby během milénia kralovali s Kristem a účastnili se aktivně soudu nad bezbožnými (Zj 20,4-6; 1 Kor 6,2.3). Během tisíciletí bude prozkoumána celá historie, aby všichni zachránění a celý vesmír měl možnost se s konečnou platností přesvědčit, že Bůh je spravedlivý a milosrdný. Jeho charakter bude očištěn bez jakékoli další pochybnosti. Na konci milénia pak budou vzkříšeni zbylí “nespravedliví” lidé, aby byli odsouzeni a zemřeli druhou smrtí, tj. navždy (Jan 5,28-29; Zj 20,6).

Když budou bezbožní vzkříšeni, satan je znovu přesvědčí a shromáždí k boji proti Bohu. Na konci milénia sestoupí na zem nový Jeruzalém spolu s Ježíšem Kristem, (Zj 21,2) a stane se cílem posledního satanova útoku (Zj 20,9). Touto bitvou, kterou vyprovokuje, nad sebou satan zpečetí svůj ortel. Bude uvržen do ohnivého jezera a zemře druhou konečnou smrtí spolu se všemi svými následovníky (Zj 20,10-15; 2 Petr 3,10). Zlo tak definitivně skončí.

Přehled událostí konce lidských dějin:
· Ježíš se vrátí se svatými anděly
· Mrtvý v Kristu vstanou nejdříve (první vzkříšení)
· Živí budou proměněni
· Zachránění půjdou s Ježíšem
· Bezbožní zemřou (první smrt)
· Bezbožní zůstanou mrtví 1000 let
· Satan je na zemi sám 1000 let
· Bezbožní jsou vzkříšeni, aby přijali svůj rozsudek (druhé vzkříšení)
· Nový Jeruzalém sestupuje s Kristem z nebe na zem
· Satan mobilizuje všechny své následovníky k poslednímu útoku
· Satan, démoni, bezbožní jsou zničeni v ohni navždy (druhá smrt)

Náš osud máme ve svých rukou. Ve finále jde o to, komu věříme a na čí straně stojíme. Uvěříme Ježíši, jehož oběť na kříži nám všem dává naději, anebo nás láká víc na první pohled lehčí cesta, která však končí věčným zahynutím?


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.2471 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál