Záblesky Boha: 6. Bůh Zákonodárce

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 2/2012

Texty na tento týden
Ex 19,18.19; Ř 7,8–13; Gn 2,2–4; Ex 16,4–30; Žd 8,10; 10,16; Ř 13,8–10

Základní verš
Hospodin je náš soudce, Hospodin je náš zákonodárce, Hospodin je náš král, on nás spasí. (Iz 33,22)

Hlavní myšlenka
Boží zákon je nedílnou součástí celé Bible, Starého i Nového zákona. Zákon je vyjádřením Boží lásky. A proto když milujeme, zjevujeme plnost a krásu Boží lásky.

Zřejmě jste už nejednou slyšeli, že Desatero – zákon – je vyjádřením Božího charakteru. Ano, Bůh se nemění a nemění se ani zákon, který zjevuje jeho charakter. Ale co to vlastně znamená, že zákon je vyjádřením Božího charakteru?
Francouzskému králi Ludvíku XIV. se přisuzuje výrok „stát jsem já“. I dnes existuje dost diktátorů a politiků, kteří vládnou nebo se snaží vládnout v podobném duchu. Vydávají zákony či vytvářejí nepsaná pravidla, která ostatní lidi tyranizují, diskriminují a ponižují. Takové zákony, nařízení či jednání poměrně přesně vyjadřují charakter těch, kteří je prosazují. Vzpomeňte si na některé z vládců či politických představitelů naší dávné (a žel i méně dávné) historie. Jak „jejich“ zákony ukazovaly na jejich charakter?
V tomto smyslu zákon zjevuje charakter zákonodárce. Co potom zjevuje Boží zákon o Bohu? Pokud chápeme Boží zákon jako zeď, ochranu, něco, co bylo vytvořeno pro naše bezpečí, pro naše dobro, pak v něm uvidíme odraz laskavého, spravedlivého a pečujícího Boha.
Tento týden se podíváme na zákon – a tím i na Zákonodárce.

Více informací

Kompletní lekci na tento týden naleznete níže v příslušné části Ke stažení :-)

Ke stažení

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.4051 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál