Evangelizace a svědectví: Úvod

Průvodce studiem Bible Církve adventistů sedmého dne - 2/2012

Obsah 2. čtvrtletí 2012:
1. Co je to evangelizace a svědectví?
2. Služba každého z nás
3. Duchovní dary
4. Evangelizace a svědectví jako životní styl
5. Evangelizace po krocích
6. Osobní evangelizace a svědectví
7. Společná evangelizace
8. Příprava na evangelizaci a svědectví
9. Vyslání do služby
10. Láskyplná odezva
11. Podávání zpráv církvi
12. Hodnocení evangelizace
13. Trvalá služba

Proč právě naše církev?
Ačkoli se v názoru na přesný počet protestantských denominací odborníci rozcházejí, jedno je jisté: existuje jich dnes mnoho. Stovky, možná dokonce tisíce. To v nás může vyvolávat otázky: Proč právě církev adventistů? Co je naším cílem? V čem spočívá naše důležitost?
Odpověď je jednoduchá: Bůh povolal tuto církev, aby hlásala „přítomnou pravdu“, poselství tří andělů ze Zjevení 14,6–12. Ano, existuje celá řada církví a mnohé z nich mají misijní a evangelizační programy. Ale je tu jen jedna církev, která hlásá trojandělské poselství ze Zjevení 14, a tou je právě ta naše. Proto jsme tady. Naše církev se zabývá mnoha činnostmi a má velké množství úkolů. V první řadě bychom se však měli cílevědomě snažit přivést co nejvíce lidí do Božího království. Bez ohledu na to, zda tomu říkáme „šíření evangelia“, „evangelizace světa“ či kázání „přítomné pravdy“, naším hlavním úkolem je vyprávět příběh o Ježíši tak, aby jej lidé přijali za svého Pána a Spasitele, stali se jeho učedníky a sami získávali učedníky. Přestože naše sbory dělají mnoho aktivit, z nichž všechny jsou (v ideálním případě) dobré a užitečné, naší hnací silou musí být snaha propojit vše, co jako církev děláme, s naším hlavním úkolem – se zvěstováním „věčného evangelia“ ztraceným (Zj 14,6).
Je to – i navzdory přínosu moderní techniky – obrovský úkol pro miliony dobrovolníků, které motivuje láska k Bohu a ke ztracenému lidstvu – láska k těm, jejichž hříchy Ježíš nesl na kříži, právě tak jako nesl ty naše.
Za evangelizaci a svědectví je osobně zodpovědný každý věřící a zároveň nese celé společenství adventistů sedmého dne (církev) také společnou odpovědnost. Jednotliví členové přispívají k evangelizaci ve svém místním sboru, a tím získávají vzácné lidi pro Krista. Je potřeba zdůraznit, že pokud nebude evangelizace probíhat na úrovni místního sboru, nebude fungovat ani na úrovni celé církve. V souvislosti se zvěstováním evangelia je rovněž důležité používat duchovní dary. Sbory by měly nejen povzbuzovat členy k tomu, aby odhalovali své duchovní dary, ale také poskytovat příležitosti k jejich uplatňování. Základní věroučný článek 17 mimo jiné říká: „Bůh uděluje všem členům církve v každé době duchovní dary, které má každý člen s láskou použít ve službě pro společné dobro církve a lidstva. Působením Ducha svatého, který obdarovává každého člena podle své vůle, projevují se tyto
dary ve schopnostech i služebnostech, které církev potřebuje pro splnění Bohem určených povinností.“ (Církevní řád, 2011, s. 150)
Pochopení příběhu evangelia společně s osobním vztahem k Ježíši Kristu nám umožní správně přistupovat k lidem s nabídkou jejich záchrany. K evangelizaci a svědectví by nás měla motivovat snaha opětovat lásku, nikoli strach nebo pocity viny. Lekce tohoto čtvrtletí chtějí přispět k rozšíření biblických znalostí. Cílem však není jen získávat znalosti, byť by byly sebeúžasnější. Naším cílem je používat tyto znalosti pro dobro lidí v našem okolí. Poskytněme jim šanci získat věčný život.

Joe A. Webb je kazatelem ve sborech Nambour a Yandina
ve sdružení Jižní Queensland v Austrálii.

Ke stažení

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen
Page generated in 1.1446 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál